I ove godine, tvrđava Klis sudjeluje u tradicionalnoj siječanjskoj manifestaciji Noć muzeja. Manifestacija se odvija u petak, 27. siječnja 2023. godine, a program planiran za tvrđavu Klis, dostupan je u nastavku.

Sažetak programa u Noći muzeja

 

Tvrđava Klis jedna je od povijesno najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja u Hrvatskoj. U ovogodišnjoj Noći muzeja svi posjetitelji moći će u novoobnovljenom prostoru Topničke vojarne pogledati izložbu “Klis na fotografijama Ive Pervana” koja prikazuje autorovo viđenje kulturne baštine i prirodnih znamenitosti Klisa. Pod vodstvom Povijesne postrojbe “Kliški uskoci“, koja će posjetitelje dočekati u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem, organiziran je vođeni obilazak tvrđave i upoznavanje s njezinim značajem i povijesnim razvojem. Uz pratnju vodiča će se moći razgledati i zbirka povijesnog oružja i uskočkih odora u Uskočkoj oružarnici kao i muzejski sadržaj iz doba Trpimirovića u Kneževom dvoru.

Program

 

18.00 – 00.00 div IZLOŽBA “KLIS NA FOTOGRAFIJAMA IVE PERVANA”

Razgledavanje izložbe „Klis na fotografijama Ive Pervana“. Riječ je o izložbi fotografija istaknutog i višestruko nagrađivanog hrvatskog fotografa, Ive Pervana, kojem su kulturna i prirodna baština njegov prioritetni interes u fotografiji uz želju da se slikom sačuva povijest našeg naroda jer vrijeme, a često i naš nemar rezultiraju nestajanjem brojnih vrijednosti.
19.00 – 22.30 div VOĐENI OBILAZAK LOKALITETA TVRĐAVE KLIS POD VODSTVOM POVIJESNE POSTROJBE “KLIŠKI USKOCI”

Upoznavanje s povijesnim razvojem Tvrđave Klis od njezinih početaka do danas kao i njezinim značajem za hrvatsku povijest, pod vodstvom Povijesne postrojbe “Kliški uskoci” u živopisnim povijesnim odorama i s izvornim naoružanjem iz pripadajućeg doba slavne uskočke srednjovjekovne prošlosti. Obilazak je organiziran u dva termina:
1. 19:00 – 20:30h
2. 21:00 – 22:30h
18.00 – 00.00 div RAZGLEDAVANJE IZLOŽAKA MUZEJSKE ZBIRKE USKOČKE ORUŽARNICE I KNEŽEVOG DVORA UZ PRATNJU VODIČA

Razgledavanje povijesnih znamenitosti unutar Tvrđave Klis, uz pratnju vodiča, s naglaskom na: muzejsku zbirku povijesnog oružja i uskočkih odora u Uskočkoj oružarnici, muzejski sadržaj iz doba Trpimirovića u Kneževom dvoru, sakralnu povijesnu crkvu sv. Vida.