U novoobnovljenom prostoru Topničke vojarne na Tvrđavi Klis danas je svečano otvorena izložba ‘Klis na fotografijama Ive Pervana’. Autor izložbe, Ivo Pervan, jedan je od najnagrađivanijih hrvatskih turističkih fotografa koji svojim objektivom nastoji sačuvati povijest našeg naroda, a kulturna i prirodna baština i znamenitosti njegov su prioritetni interes u fotografiji. Iznimka nije ni ova izložba.

– Ova izložba predstavlja Klis u četiri godišnja doba. Za mene je Klis jedno od svetih hrvatskih mjesta i iznimna mi je čast izlagati ovdje. Trebate znati da Klis nije lako snimiti jer je on u centru jednog velikog prostora. Trebalo se služiti novim tehnikama, dugo čekati za pogoditi baš određen trenutak. Imamo tu sliku koju sam snimio s Prve vidilice na Marjanu, jedna je nastala i u po Mosora. Svaka od njih priča svoju priču – istaknuo je autor fotografija Ivo Pervan.

Većina izloženih fotografija prikazuje motive Klisa, uhvaćene objektivom autora kroz dvije godine. Odabrani motivi i fotografije, između ostalog, prikazuju i detalje koje stanovnici Klisa, kao i drugo lokalno stanovništvo, u svakodnevnoj žurbi rijetko primjećuju.

– Ivo Pervan jedan je od autora koji zaista interpretiraju klišku baštinu, tvrđavu i kulturu. On prikazuje taj prostor na drugačiji način, zna kako uloviti detalj i napraviti da taj detalj iskoči. Ova izložba predstavlja apsolutnu vrijednost krajolika i baštine. Na svojim fotografijama Pervan stvara jednu paralelnu stvarnost pokazujući nam tako ono čime smo okruženi, a što često ne primjećujemo – rekao je povjesničar umjetnosti, Joško Belamarić.

Otvorenje izložbe uvod je u proslavu 30. godišnjice postojanja Općine Klis koja će biti obilježena brojnim aktivnostima i projektima kroz cijelu godinu. Svečanosti otvorenja doprinijeli su Pučki pjevači Gospe od otoka iz Solina s nekoliko otpjevanih pjesama. Izložba je također tek mali dio kolekcije od više stotina Pervanovih fotografija koje, u svom arhivu, posjeduje Općina Klis.

– Ivo Pervan, iznimno cijenjeni fotograf, prikazao je naše povijesno mjesto kao i trenutak u kojem živimo. A i jedno i drugo je predivno – zaključio je načelnik općine Klis, Jakov Vetma.

Izložene fotografije velikog su formata i bit će dio stalnog postava Topničke vojarne.