Tijekom 17. stoljeća sudjelovanje hrvatskih vojnika u europskim sukobima ostavilo je tako snažan utisak na onodobnu Europu da je hrvatsko ime nadraslo geografske i etničke okvire te je postalo sinonimom za cijeli jedan rod vojske. 

 

Osim roda vojske, hrvatsko ime s vremenom počinje označavati i odjevni predmet koji su hrvatski konjanici nosili oko vrata – rubac vezan čvorom, koji se s francuskog kraljevskog dvora svijetom proširio kao modni dodatak a la Kravat – današnja kravata.

 

U Francuskoj i Saskoj ustrojene su elitne hrvatske konjaničke garde, koje su bile statusni simbol i dašak egzotike s osmanskoga pograničja. Pripadnici tih gardi bili su neki od najuglednijih hrvatskih plemića i krajiških zapovjednika, a jedan od njih, žumberački uskok Janko Šajatović, ušao je u narodnu predaju i pretvorio se u mit.

 

Hrvati – ljudi iza mita izložba je Etnografskog muzeja u Zagrebu u povodu hrvatskoga presjedanja Vijećem Europske unije. Inspiracija je bila priča o Hrvatu, Janku Šajatoviću Krabatu, o kojem i nakon četiristo godina u Saskoj često govore. Njegovo ime pretvoreno je u pravu marku pa su po njemu nazvane škole i proizvodi, pisani romani a ima i svoj muzej.

 

Zahvaljujući dugogodišnjem poznanstvu i suradnji Povijesne postrojbe “Kliški uskoci” i Etnografskog muzeja u Zagrebu, autor cjelokupnog koncepta, Vladimir Brnardić i kustosica Ana Kolonić su izložbu privremeno preselili u Klis.

Otvaranje izložbe će se upriličiti u petak, 24. srpnja u 20:30 sati u Kneževu dvoru na tvrđavi Klis. 

Izložbu je moguće pogledati od sutra, 24. srpnja do 30. rujna u Kneževu dvoru na tvrđavi Klis, svakog dana u vremenu od 9:00 do 22:00 sata