Krajem 2016. godine u Hrvatskoj je obnovljena jedna nova povijesna, kulturna i turistička atrakcija – Knežev dvor na Tvrđavi Klis. Tim potezom potaknuto je konstantno ulaganje u Tvrđavu, a u tijeku je i realizacija projekta u vrijednosti od preko €1,3 milijuna koji će rezultirati 3D mappingom kliške tvrđave i edukacijom u upravljanju kulturnom baštinom. Projekt se zove Fortress ReInvented – Inovativni pristup i digitalni sadržaji na povijesnim tvrđavama, a u njega su uz Općinu Klis uključeni Muzej Grada Šibenika, Općina Herceg Novi i Muzej grada Zenice.

S obzirom na povijest Klisa, koji je nekoć bio grad i oduvijek imao iznimnu važnost za hrvatsku povijest, Općina Klis odlučila je pokrenuti proces ponovnog stjecanja statusa grada. Cilj je Klisu osigurati titulu povijesnog grada i brendirati ga kao takvog, ne samo zbog postojanja Kliške tvrđave već i niza drugih značajki na kojima suvremeni Klis počiva, poput svojih geoprometnih prednosti, kulture, turističkih potencijala itd. Iako je Kliška tvrđava ishodište iz kojega počinju pretpostavke za razvoj turizma, postoji još dosta drugih potencijala u okolici i zagorskom dijelu općine, od agroturizma, razvoj eko-etno sela, adrenalinskih parkova, biciklističkih staza i slično.

IGRA PRIJESTOLJA

Veliki je to potez za Klis, a vraćanje njegovog statusa povijesnog grada – prisjetimo se, radi se o prvom hrvatskom gradu gdje je vladao knez Trpimir – samo je finale razvoja i smjera u kojemu ide. Bogata povijest, Tvrđava, razvoj OPG i avanturističkog turizma samo su neki od aspekata razvoja Klisa. Svakako se izbjegava masovni turizam, već pročišćeni, ciljani turistički aranžmani. Kliška tvrđava je, osim svoje važne povijesne uloge, svjetsku slavu stekla i time što je na njoj snimana popularna serija Game of Thrones (Igra prijestolja), zbog čega su slike tvrđave obišle cijeli svijet. Obožavatelji serije svakako su u 2. epizodi 5. sezone prepoznali hrvatsku tvrđavu.

Ta činjenica otvara brojne turističke mogućnosti, koje su već iskoristili Dubrovnik i Šibenik, stoga klišku tvrđavu čeka uzbudljiva turistička, ali i filmska budućnost. Tvrđavu godišnje posjeti nešto više od 10.000 posjetitelja, no njen potencijal puno je veći od te brojke i tvrđava će uskoro postati izletnička destinacija većem broju stranih, ali i domaćih gostiju. Činjenica da se Klis nalazi u neposrednoj blizini Splita, takorekuć’ se radi o predgrađu ovog velikog mediteranskog grada, ide mu u prilog zbog povezanosti i s ostatkom kulturne i povijesne turističke ponude, a i Šibenik nije daleko. Sljedeći put kada ćete posjetiti Split ili Šibenik svakako u svoj planer uvrstite i ovu prekrasnu lokaciju.

Izvor: journal.hr